Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху лиши Арие Дери от постовете му на

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху лиши Арие Дери от постовете му на
Коментари Харесай

Ключова оставка в правителството на Израел

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху лиши Арие Дери от постовете му на министър на вътрешните работи и на здравеопазването след решение на Върховния съд, заяви в неделя The Times of Israel.

Преди това съдът издаде присъда, тъй като водачът на ултрарелигиозната партия Шас Дери е имал престъпно досие.

" С натежало сърце и с голямо страдание съм заставен да Ви лиша от министерския пост ", цитира изданието думите на Нетаняху към Дери.

По този метод той дава обещание да откри " легален метод "  Дери да продължи да работи за Израел.

В края на предходната година Кнесетът утвърди по този начин наречения " закон Дери-Смотрич ", който разрешава на политици, получили условни присъди, да заемат министерски постове. Благодарение на този закон Дери получава два министерски портфейла. Забраната за заемане на министерски длъжности е запазена единствено за наказаните на действителни периоди за отнемане от независимост.

Дери завоюва и двата поста като част от съглашението за съставяне на ръководеща коалиция с министър-председателя Нетаняху.

По-рано политическите съперници на Дери се обърнаха към съда с искане назначението му на министерски постове да бъде оповестено за нелегално заради престъпното му досие. През 2000 година е наказан на три години затвор за корупция, от които излежава 22 месеца.

През 2022 година, като част от съглашение за признание на виновност по дело за данъчни измами, той се отхвърля от мястото си в Кнесета. Освен това той получава едногодишен изпитателен период и му е наложена санкция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР